Heeft de pengreep een invloed op de schrijfsnelheid?

Wat zegt de wetenschap?
Het antwoord is neen. Er is maar weinig samenhang tussen de pengreep en de schrijfsnelheid. Het is niet bewezen dat het leidt tot een betere schrijfkwaliteit of leesbaarheid. Ook de kracht waarmee de pen wordt vastgenomen zou niet gerelateerd zijn aan de schrijfkwaliteit.

Wat zegt de kine?
De pengreep van een kind moet altijd goed bekeken worden. Soms kan een bepaalde pengreep hinder of pijn met zich meebrengen. Kinderen hebben soms pijn in de vingers door een krampachtige greep of pijn aan de pols door alleen in de pols te bewegen tijdens het schrijven. Indien de pengreep de oorzaak is van pijnklachten, kan dit als therapiedoelstelling worden opgesteld. Men moet steeds rekening houden met de motivatie van het kind (wil hij dit wel ‘afleren’?) en de leeftijd van het kind (kan hij dit wel nog ‘afleren’?).
Soms kan een foutieve pengreep de soepele vingerbewegingen verhinderen waardoor een soepele letter- en woordvorming verhinderd wordt. Ook dit kan een indicatie zijn om in te grijpen.

Conclusie?
Een foutieve pengreep op zich is geen probleem. Als het echter klachten geeft, kan het aanleren van een standaard pengreep gewenst zijn.

Veel (schrijf)plezier!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s