Dansende kronkels

Dansende Kronkels is een voorbereidend schrijfprogramma (2002) dat ontwikkeld werd door Lies Stragier en Hilde Ureel. Het bevat een honderdtal oefenblaadjes met schrijfpatronen. De werkbladen zijn zodanig opgebouwd dat het kind de steeds kleiner wordende schrijfpatronen uiteindelijk leert vormen tussen twee lijnen.

In deel 1 van het programma ‘Fundamentele kronkels’ wordt de theoretische achtergrond van het programma en de schrijfmotoriek geschetst.
In deel 2 ‘Partituur van Dansende Kronkels’ worden de didactiek en de doelstellingen beschreven. Ook het schrijfproces komt aan bod aan de hand van pictogrammen.
Deel 3 ‘Op zoek naar het land van de dansende kronkels’ bevat de eigenlijke oefenbladen. Er wordt gestart met een verhaal van het jongetje Daan Bolle. Het verhaal neemt je mee in zijn droom vol dansende kronkels…

De oefenblaadjes van het hoofdstuk ‘Landen in het bollenwollenbos’ zijn zeer nuttig bij het aanleren van een correcte draaibeweging (bvb. bij de letters o en a).  In het hoofdstuk ‘Stap maar in ons wagentje … Weg zijn wij!’ werden enkele leuke oefeningen opgenomen  om de inscriptie met de steeds groter wordende grote progressie te automatiseren.

Op de site van het SIG kan het programma besteld worden. De volledige map kost 23 euro.

Veel (schrijf)plezier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s